Taborska cesta 2, 1290 Grosuplje
Nahajate se:
Domov Lokalno Šport Lov in ribolov

Lov in ribolov

Med prva človekova zavedanja in delo sta vtkana lov in ribolov. Dolga tisočletja sta mu pomenila poleg nabiranja plodov in zelišč najpomembnejši vir za preživetje. Skozi zgodovino sta se lov in ribolov spreminjala, dokler nista s civilizacijskimi navadami postala predvsem športin rekreacija, ki sta pomembni spodbudi turizma.

Območja obširnih gozdov okoli Grosupljega so bila že v preteklosti privlačna za lov. Posebno "mesto v tej zgodbi" sta imela Zavrh in Turjak; na Zavrhu so gospodje prirejali lovske pogone za svoje obiskovalce, o lovu Turjačanov v škocjanskih hribih pa priča celo legenda...

Lovsko tradicijo nadaljujejo grosupeljski lovci, ki so organizirani v dve lovski družini - Grosuplje in Taborska jama. V bližini Velike Ilove Gore ima grosupeljska družina postavljeno prijetno brunarico s pomožnima objektoma in prostorom za piknike, lovci taborske družine pa imajo zgrajen večji dom med spodnjo Slivnico in Rožnikom.

Lovni turizem s tujimi gosti se je v obeh družinah začel v začetku sedemdesetih let. Sprva so gostje lovili le malo divjad, zadnje čase pa tudi veliko divjad - predvsem srnjad. Največ gostov prihaja iz Italije, sledijo jim gostje iz Nemčije in Avstrije. Poleg tega pa organizirajo več letnih srečanj z različnimi lovskimi družinami iz bližnje in daljne okolice in tudi iz zamejstva, kjer si izmenjujejo izkušnje in pripovedujejo svoje "žlahtne zgodbe".

Ribolov

Grosupeljski svet je tudi precej močvirnat. Po njem se vijejo trije večji potoki s številnimi pritoki, izviri, studenci, ponori in retjami. Vodna gladina zaradi kraškega sveta v različnih časih precej niha, vendar prav to daje pomemben takt življenju v potokih.

Ribiči imajo svojo Ribiško družino Grosuplje, ki območno zajema praktično vso občino Grosuplje. Med najpriporočljivejša mesta za ribolov skozi vse leto vam bodo svetovali ribnika v Boštanju in na Dobju ali potoka Bičje s pritoki in Šico od Male Račne do Zatočnih jam. V boštanjskem in dobovškem ribniku prevladujejo krapi in rdečeperke, v Šici postrvi, v potoku Bičje in drugih vodah pa so kleni, ščuke, linji in druge ribe.

Če ste med tistimi ribiči, ki jim ribiška sreča ni posebej naklonjena, se lahko odločite za obisk ene od ribogojnic v zgornjem toku potoka Bičje in njegovih pritokov. In "zgodba o ribi velikanki" bo postala resničnost...

Informacije

Tradicionalne prireditve

  • Lovska strelska tekmovanja na glinaste golobe
  • Polharska noč (obujanje starih običajev)
  • Ribiška tekmovanja
Piškotki
Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke.
Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov.
Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.
Za več informacij si preberite Pravilnik o piškotkih.
Ali se strinjate, da spletno mesto uporabi te piškotke?