Taborska cesta 2, 1290 Grosuplje
Nahajate se:
Domov Obvestila in objave Pohod »Spoznaj sosednjo vas«

Pohod »Spoznaj sosednjo vas«

10.08.2019 Klavdija M. 112
Člani turističnega društva Tabor Št. Jurij, smo tudi letos, 9. junija 2019, pripravili tradicionalni pohod »Spoznaj sosednjo vas«.

Zbrali smo se pred KD v Mali vasi in se v lepem vremenu odpravili na pot, ki nas je vodila skozi Kobiljek. V senci gozda smo se spustili proti Cerovem. Postali smo v vaškem jedru in na poti proti logu spoznavali vsebine naravoslovne učne poti Po sledeh vodomca. Za kratek čas smo se ustavili ob mokriščih in poklepetali o zanimivostih v njih. Nadaljevali smo po E6 in nato proti Podlomu. Med daljšim postankom, smo si ogledali lisjakovo kočo in stopili do izvira Podlomščice. Hlad gozda in Podlomščica sta nas prijetno osvežila.

Gozd je vedno navdih, zato sem nad Podlomom smreki posodila svoj glas. Pohodniki so poslušali zgodbo drevesa, ki pripoveduje o človekovem krutem poseganju v gozd in naravo. Drevo je obiskovalcem spregovorilo o tem, kako po gozdu rohnijo štirikolesniki, žage, drvijo kolesarji. Kako ljudje hodimo mimo in ne vidimo lepot, ne slišimo petja ptic, ne vonjamo cvetja. Ljudje ne vemo kako vse to občutijo drevesa, narava, ne zavedamo se tega. Pozabljamo, da gozdovi čistijo vodo ki jo pijemo, zrak ki ga dihamo, dajejo les in druge dobrine, mi pa mislimo da nam vse to pripada. Na koncu zgodbe drevo prosi obiskovalce, naj vse kar jim je povedalo, ponesejo med ljudi. Naj s svojim zgledom varovanja in odnosa do narave učijo otroke in odrasle.

Da je bilo še bolj zanimivo, nam je naša kolegica pripravila animacijo »fotoaparat in fotograf«. Razdelili smo se v pare. Eden je imel zaprte oči- fotoaparat, drugi- fotograf pa ga je popeljal do motiva ki ga je izbral. Vse je potekalo brez besed, le z usmerjanjem. Ko smo končali, je fotoaparat povedal kaj je fotografiral, fotograf pa, kakšen je bil njegov izbran motiv. Veliko smeha je bilo, saj je vsak videl po svoje. Bistvo animacije je, da spoznavamo kako različni smo ljudje in vsak gleda s svojimi očmi.

V dobrem razpoloženju smo se odpravili naprej po naravoslovni učni poti, do Županove jame, se malce ohladili in odšli proti Taboru nad Cerovim.

Za obzidjem našega lepega protiturškega tabora, smo se v senci okrepili z odličnim golažem in pogasili žejo s pijačo.  Stekli so sproščeni pogovori o tem kar smo videli in doživeli. Tisti ki so to pot prehodili prvič, so prepričani da bodo naslednjič pripeljali družine, prijatelje, znance, da si skupaj ogledajo Tabor nad Cerovim, mokrišča v logu, naravoslovno pot Po sledeh vodomca ali Županovo jamo

Poletje, čas dopustov in počitnic, bo marsikoga zvabilo v objem gozdov da se nadihamo svežega zraka, naužijemo ptičjega petja in umirimo. Za oči in dušo ima naša okolica obilo lepot in zanimivosti, ki čakajo da jih obiščemo in doživimo.

Prav predstavitve, spoznavanja in odkrivanje lepot v naši bližini pa je namen tradicionalnih pohodov »Spoznaj sosednjo vas«.

 

Za TD Tabor Št. Jurij, Jožica Rus

Piškotki
Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke.
Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov.
Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.
Za več informacij si preberite Pravilnik o piškotkih.
Ali se strinjate, da spletno mesto uporabi te piškotke?