Taborska cesta 2, 1290 Grosuplje

Informacija o načrtovani nadzidavi, obnovi otroškega in mladinskega športnega igrišča in energetski sanaciji Podružnične osnovne šole Šmarje - Sap

11.07.2013 747

V Šmarju – Sapu se bodo v času šolskih počitnic vzporedno odvijali kar trije projekti, nadzidava Podružnične osnovne šole Šmarje – Sap, obnova otroškega in mladinskega športnega igrišča in energetska sanacija Podružnične osnovne šole Šmarje – Sap.

NADZIDAVA PODRUŽNIČNE OSNOVNE ŠOLE ŠMARJE – SAP

Nadzidava Podružnične osnovne šole Šmarje – Sap je potrebna zaradi njene velike prostorske stiske. Z nadzidavo telovadnice se bo pridobilo tri velike učilnice, en manjši kabinet, trim kabinet oz. malo telovadnico, nastalo pa bo tudi novo povezovalno stopnišče.

Povezovalno stopnišče bo ločeno in bo tako služilo tudi za dostop do zobozdravstvene ambulante v času izven šolskega pouka (zdaj morajo pacienti tudi v času izven šolskega pouka do zobozdravstvene ambulante vstopati preko prostorov šole), hkrati pa bo predstavljalo vhod v obstoječo telovadnico v pritličju in tudi vhod v novo malo telovadnico v mansardi, ki jo bomo pridobili z nadzidavo. V mali telovadnici se bodo tako lahko športne aktivnosti izvajale tudi v času izven pouka šole in bo namenjena tudi za interesne dejavnosti otrok iz vrtca in šole oz. za športne aktivnosti občanov.

V sklopu nadzidave se bo v prostore šole umestilo tudi dvigalo, z vsemi dodatnimi novimi prostori pa bodo izpolnjeni pogoji za samostojno osnovno šolo, kar si starši v Šmarju - Sapu že dolgo želijo.

Tloris pritličja

Kot je razvidno iz tlorisa pritličja, se bo nadzidava šole izvedla nad obstoječo prizidano telovadnico. Z nadzidavo telovadnice se bo pridobilo tri velike učilnice, en manjši kabinet, malo telovadnico, nastalo pa bo tudi novo povezovalno stopnišče.

Tloris 1. nadstropja

Z nadzidavo telovadnice bomo v 1. nadstropju pridobili 3 velike učilnice, med njimi učilnico za gospodinjstvo, ki potrebuje dodaten prostor za kuhinjo, mali kabinet, nekoliko pa se bo preuredilo tudi zbornico.

Tloris mansarde

Z nadzidavo telovadnice bomo v mansardi pridobili trim kabinet oz. malo telovadnico s pomožnimi prostori, kot so garderobe, tuš kabine in sanitarije.

Prerez šole

Iz slike je razviden stari del šole, prizidek iz leta 1995 in nova nadzidava telovadnice z učilnicami v 1. nadstropju in malo telovadnico v mansardi.

Zahodna fasada

Iz slike je razviden stari del šole, prizidek iz leta 1995 in nova nadzidava telovadnice.

Južna fasada

Iz slike je razvidno, da bodo nove učilnice in ostali prostori imeli veliko oken, veliko svetlobe pa bo omogočalo, da bodo učilnice kar se da primerne.


OBNOVA OTROŠKEGA IN MLADINSKEGA ŠPORTNEGA IGRIŠČA

Otroško igrišče je trenutno v zelo slabem stanju in tudi za varnost otrok ni najbolje poskrbljeno. Prostor, kjer je sedaj košarkarsko igrišče, bo postal večnamenski. Vso drobno površino bo prekrival pesek, na peskovni površini pa se bodo namestila nova igrala. Gre za zelo masivna in obstojna igrala, saj je igrišče javno, namenjeno vsem krajanom. Na igrišču se krajani lahko zadržujejo tudi v času izven šolskega pouka. Okoli igrišča se bo uredila tekaška proga.

Občina Grosuplje je zunanje otroško igrišče, ki je v sklopu Podružnične šole Šmarje – Sap, prijavila na razpis za pridobitev evropskih sredstev preko programa LEADER LAS in z razpisom tudi uspela. Projekt se tako sofinancira iz 2. načrta izvedbenih projektov LAS 2012 v okvirnem znesku do 74.774,19 eur, kar predstavlja 80% upravičenih stroškov projekta.


ENERGETSKA SANACIJA PODRUŽNIČNE OSNOVNE ŠOLE ŠMARJE – SAP

Razširjen energetski pregled Podružnične osnovne šole Šmarje – Sap je pokazal potrebe oz. zahteve po toplotni izolaciji fasade in stropa starega dela šole, ki je praktično neizoliran. V tem delu šole so bile v vseh teh letih zelo velike toplotne izgube.

Prav tako pa se je pokazala potreba po zamenjavi vseh oken in toplotnih mostov v prizidku šole iz leta 1995. Okna v prizidku šole so ena prvih, ki so bila aluminijaste proizvodnje, prav tako tudi toplotni mostovi niso izolirani. Okna hladijo učilnice in tudi učitelji v šoli so potrdili, da je v učilnicah v prizidku šole bistveno hladneje kot v učilnicah stare šole, kjer so okna novejša.

Toplotno se bo izolirala tudi obstoječa telovadnica, v energetsko sanacijo šole pa je vključena tudi prenova kotlovnice.

Energetsko sanacijo Podružnične šole Šmarje – Sap delno sofinancira Evropska unija iz Evropskega kohezijskega sklada. Operacija se izvaja v okviru operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007 - 2013, 6. razvojne prioritete »Trajnostna raba energije« 1. prednostne usmeritve »Energetska sanacija javnih stavb«.

Okvirna vrednost sofinanciranja operacije v letu 2013, po pogodbi z Ministrstvom za infrastrukturo in prostor, znaša 432.123,34 eur, kar predstavlja 100 % upravičenih stroškov operacije. Od tega predstavljajo 85 odstotni delež sredstva Evropskega kohezijskega sklada, 15 odstotni delež pa predstavlja slovenska udeležba za kohezijsko politiko.

Piškotki
Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke.
Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov.
Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.
Za več informacij si preberite Pravilnik o piškotkih.
Ali se strinjate, da spletno mesto uporabi te piškotke?