Tradicionalni slovenski zajtrk v vrtcu Kobacaj
V petek, 15. novembra 2013, že drugič obeležujemo dan slovenske hrane, s katerim želimo poudariti pomen zagotavljanja hrane iz lokalnega okolja. Ena izmed pomembnih aktivnosti dneva slovenske hrane je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki letos poteka že tretje leto zapored.
Vrtčevski in osnovnošolski otroci so dan slovenske hrane začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, sestavljenim iz mleka, medu, masla, kruha in jabolk. V projekt je skupaj vključenih skoraj 273.000 otrok iz 361 vrtcev in 488 osnovnih šol. Med njimi so tudi vrtčevski otroci, ki obiskujejo vrtec Kobacaj v Brezju pri Grosupljem, pri zajtrku pa sta se jim na dan slovenske hrane pridružila župan dr. Peter Verlič in direktor občinske uprave Dušan Hočevar.
Žabice in palčki so bili nad tradicionalnim slovenskim zajtrkom navdušeni. Na koščke kruha, namazanimi z maslom, so si s palčkami za med kar sami nanašali sladek med, nato pa vanj veselo ugriznili.
Malčke sta na ta dan obiskala tudi čebelarja iz Društva čebelarjev Grosuplje in jim po zajtrku povedala veliko zanimivega o čebelah, medu in o čebelarstvu nasploh.
Sredstva za izvedbo projekta Tradicionalni slovenski zajtrk v vrtcih in osnovnih šolah je letos zagotovilo Ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Projekt se izvaja v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije, ki je sicer pobudnica projekta, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvom za zdravje, Inštitutom za varovanje zdravja, Zavodom za šolstvo, GIZ Mlekarstva Slovenije in Gospodarsko zbornico Slovenije-Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij. Aktivno pa sta se letos vključili tudi Zadružna zveza Slovenije in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.
Več o projektu Tradicionalni slovenski zajtrk si lahko preberete na: http://tradicionalni-zajtrk.si/.