Dan odprtih vrat v Pekarni Grosuplje
»Pravijo, da kruha ne naredi moka, temveč roka.« V soboto, 12. maja 2018, je v Pekarni Grosuplje potekal dan odprtih vrat. Obiskovalci so se pobližje spoznali s samim delom v pekarni in se lahko tudi sami preizkusili v ročnih spretnostih.
Kaj vse so za obiskovalce pripravili v Pekarni Grosuplje, so si prišli pogledat tudi župan občine Grosuplje, dr. Peter Verlič s soprogo, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar in predsednik Krajevne skupnosti Šmarje – Sap, Janez Pintar.
Povezovalec programa in znan radijski voditelj Iztok Gustinčič je zbrane seznanil tudi s kratko zgodovino podjetja. Uspešna zgodba Podjetja Don Don traja že 24 let. Podjetje z mladostno energijo utrjuje svoje pekovsko poslanstvo in ga nadgrajuje s pomočjo tradicije Pekarne Grosuplje, ki traja že več kot 65 let. Poleg izjemnih pekovskih izdelkov in božanskega kruha se lahko pohvalijo tudi s sodelovanjem z lokalnim okoljem, saj so vpleteni v življenje slehernega prebivalca in prebivalke občine Grosuplje, pa tudi s prebivalci drugod po Sloveniji. Pohvalijo se lahko s številnimi nagradami. Na 18. strokovnem ocenjevanju kruha, pekovskega in finega pekovskega peciva, testenin, piškotov in svežih slaščic so prejeli kar 28 zlatih odličij za kruh, v Časopisni hiši Dnevnik pa so dosegli zmago v izboru »Gazela osrednje Slovenije 2017.«
Direktorica podjetja Don Don Alenka Mozetič Zavrl je v nagovoru povedala, da želijo z dnevom odprtih vrat dokazati, kako zelo si želijo bili vpeti v lokalno skupnost in da želijo z blagovno znamko Pekarne Grosuplje ponesti ime tega kraja po celotni Sloveniji.
»Pekarna Grosuplje je za nas pomembna zato, ker živi za občino Grosuplje, živi za ta kraj in ljudi v njem, živi za kruh, ki potuje po celotni Sloveniji in ponosno nosi naše ime. Hvala Pekarni Grosuplje, ker ste del naše skupnosti.« S temi besedami je župan, dr. Peter Verlič, obiskovalcem dal vedeti, kako zelo pomembno je podjetje za našo občino. Povedal je, da moramo imeti do kruha spoštljiv odnos, prav tako moramo biti hvaležni pekom, ki skrbijo za to, da imamo vsak dan sveže pečen kruh.
Prav vsi so se lahko preizkusili v ustvarjanju okrasnih pekovskih izdelkov in se udeležili delavnice z mojstrico peke z drožmi ali pa se pridružili članicam Društva podeželskih žena Sončnica, ki so obiskovalce naučile spretnosti okraševanja poprtnika. Na delavnicah so sprejemali domače recepte in prav vsakega izmed njih tudi nagradili.
Foto in video: Brane Petrovič