Tabor Cerovo je bil zgrajen konec 15. stoletja na razgledni vzpetini. Obzidje okoli cerkvice sv. Nikolaja so zgradili okoliški kmetje, da bi se zavarovali pred turškimi vpadi na slovensko ozemlje.
Slika v živo s Tabora Cerovo

odmevi logo

Navodila za dopisovalce

Cenik oglaševanja

Cenik novinarskega in ostalega dela

Rok za oddajo prispevkov in oglasov je 4. september 2017. Posredujete jih lahko na odmevi@grosuplje.si ali na grosupeljski.odmevi@gmail.com. Naslednja številka Grosupeljskih odmevov izide predvidoma 21. septembra.

 

DOSN 2015   2020   naslovnica

zlati kamen 2017

Mladim prijazna obcina logo

logo podlage2

cista krka

OBČINA GROSUPLJE – GLOBALNA VAS – PREJEMNICA PLAKETE ZLATI KAMEN ZA RAZVOJNI PRODOR 2017 V REGIJI OSREDNJA IN JUGOVZHODNA SLOVENIJA

V torek, 14. marca 2017, je v Festivalni dvorani v Ljubljani potekala Konferenca Zlati kamen - 11. tradicionalno srečanje županov in občin Slovenije, na kateri so razglasili tudi najbolj prodorno občino Slovenije 2017. Ta je postala občina Podčetrtek, med 11 finalistk pa se je uvrstila tudi občina Grosuplje in prejela plaketo ZLATI KAMEN 2017 za razvojni prodor 2017 v regiji osrednja in jugovzhodna Slovenija.

gallery1 gallery1 gallery1

gallery1 gallery1 gallery1

Rdeča nit letošnjega izbora razvojno najbolj prodornih občin Slovenije je bila turizem. Tako je bilo tudi na konferenci več poudarka na razvoju destinacij, trendih turizma, s tem povezanih vidikih kot so finančne spodbude, razumevanje prostora in infrastrukture, uporaba podatkov in dobri primeri.

gallery1 gallery1 gallery1

Na konferenci so sodelovali strokovnjaki, med njimi dr. Andrej Pompe, Brand Business School, avtor knjige Znamka mesta ter predstavniki Slovenske turistične organizacije, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstva za javno upravo in nekaterih izpostavljenih občin. Kot primer tuje prakse je bilo predstavljeno repozicioniranje hrvaške Istre.

gallery1 gallery1 gallery1

Del konference je tudi letos predstavljal bazar dobrot slovenskih občin. Občino Grosuplje so na bazarju lepo predstavile članice Društva podeželskih žena Sončnica Grosuplje, poskrbele pa so tudi za nekaj okusnega peciva.

gallery1 gallery1 gallery1

Zmagovalno občino Podčetrtek je slovesno razglasil minister za javno upravo Boris Koprivnikar, Zlati kamen pa je župan Podčetrtka Peter Misja prejel od ljubljanske podžupanje Jelke Žekar. Lani je namreč Zlati kamen prejela Ljubljana.

gallery1 gallery1 gallery1

GROSUPLJE – GLOBALNA VAS

Občina Grosuplje je bila letos na podlagi indikatorjev razvojne uspešnosti, ki se jih primerja skozi zadnja štiri leta, uvrščena med 11 najbolj prodornih od 212 občin v Sloveniji. Občino Grosuplje so med drugim prepoznali kot prvo globalno občino v Sloveniji in tudi kot zelo aktivno občino. V nadaljevanju pa si lahko v celoti preberemo, kaj so o njej zapisali in kaj je bilo tisto, kar je ocenjevalce najbolj prepričalo.

Nova razvojna vizija Grosuplja se imenuje 3G in poudarja gospodarnost, gostoljubnost in globalnost. Vizija se ne imenuje po naključju po liniji ljubljanskega mestnega prometa: prometna povezanost s sosednjo Ljubljano je med strateškimi razvojnimi prioritetami, rešitve pa za naše okolje zgledne. To je možno zaradi uspešnega sodelovanja z Ljubljano in ostalimi sosednjimi kraji. Povezave v Sloveniji pa za Grosuplje niso dovolj: nobena druga občina v Sloveniji do zdaj ni tako močno izpostavila odprtosti v svet kot svojo razvojno prioriteto. Ta »globalna vizija« pa je postavljena na trdna tla, na bogat in uravnotežen spekter razvojnih aktivnosti ter na solidne vrednosti kazalnikov. Grosuplje se je med finaliste uvrstilo zaradi zanimivih razvojnih prijemov in je izjema med letošnjimi finalisti kot kraj, kjer turizem (vsaj zaenkrat) ni v ospredju.

Prva globalna občina v Sloveniji.

Grosuplje je prva in edina občina v Sloveniji, ki v razvojni viziji izrecno izpostavlja globalnost. Morda bi se komu zdelo to za razmeroma majhno občino neprimerno. Sami mislimo, da je ta poudarek pri Grosuplju (ali pri drugih manjših občinah) bistveno bolj na mestu, kot bi bil denimo pri prestolnici. Njena globalna vloga je tako rekoč samoumevna.

Poudarjanje globalnosti ima simbolen pomen in postavlja vse početje v drugačno optiko od tiste, ki je omejena na strogo lokalnost in ki v Sloveniji prevladuje do že kar boleče stopnje. Da pa v Grosuplju mislijo resno, kažejo s svojimi aktivnostmi. Občino so leta 2014 predstavili v biltenu slovenske ambasade v Washingtonu. Tuji gostje so v Grosupljem stalnica: od veleposlanika Azerbajdžana do generalnega direktorja Mednarodne železniške zveze. Samo lani se je Grosuplje vključilo v dve mednarodni organizaciji: Evropsko združenje za lokalno demokracijo (ALDA) in Inštitut regij Evrope (IRE).

Grosuplje se ne povezuje le globalno. Občine Grosuplje, Ivančna Gorica in Trebnje so oblikovale medobčinski razvojni center (MRC) za skupno iskanje finančnih virov in nastopanje na mednarodnih razpisih. Center je začel z delovanjem leta 2016. Primer za dobro sodelovanje s sosednjimi občinami in Ljubljano so prometne rešitve: občina jih praviloma pripravlja v tesnem sodelovanju z drugimi (začenši z avtobusno linijo 3G).

Zelo aktivna občina.

Splet aktivnosti v občini je zelo bogat in pokriva vsa področja. Najboljši dokaz za bogastvo aktivnosti je proračun. Ta je leta 2011 znašal 15, leta 2014 pa 30 milijonov evrov. Grosuplje je v zadnjih letih investiralo v čistilne naprave in kanalizacijsko omrežje, ceste, zdravstveni dom z lekarno, novo šolo… Začelo se je urejanje Grosupeljščice z izgradnjo zadrževalnika, kar bo pomembno prispevalo k protipoplavni varnosti, obenem pa omogočilo širitev poslovnih con.

Lani se je v naši analizi Grosuplje uvrstilo na prvo mesto po indeksu vitalnosti (metodo smo si sposodili iz ameriških virov) med kraji z več kot 15.000 prebivalci. V indeks so vključeni izbrani demografski kazalniki in indikatorji s trga dela. Pri razvojnih prizadevanjih v Grosuplju niso zanemarili mehkih aspektov: kraj sodi med občine, kjer več namenjajo za štipendiranje. Grosuplje je uvrščeno tako med mladim kot starosti prijazne občine.

Vir: Revija ZLATI KAMEN, posebna priložnostna izdaja, marec 2017

Občina Grosuplje
Taborska cesta 2, 1290 Grosuplje

© 2011 - 2016 Grosuplje, vse pravice pridržane. Izdelava Degriz.