Kopanj je eden najlepših osamelcev na Slovenskem, njegova zanimivost pa je tudi studenček, ki izvira 10 m nad nivojem kraškega polja. Studenček ima stalno vodo, ki ne presahne niti v največji suši. V ljudskem izročilu mu pripisujejo čudodelne učinke za zdravje oči. Zavetnica studenčka je lurška Mati božja, katere kip se nahaja v majhni kapelici nad njim.
Slika v živo s Tabora Cerovo

odmevi logo

Navodila za dopisovalce

Cenik oglaševanja

Cenik novinarskega in ostalega dela

Rok za oddajo prispevkov in oglasov je 4. september 2017. Posredujete jih lahko na odmevi@grosuplje.si ali na grosupeljski.odmevi@gmail.com. Naslednja številka Grosupeljskih odmevov izide predvidoma 21. septembra.

 

DOSN 2015   2020   naslovnica

zlati kamen 2017

Mladim prijazna obcina logo

logo podlage2

cista krka

Lepo obnovljena cerkev Marijinega rojstva v Šmarju – Sapu

Že leta 2012 je bila obnovljena streha cerkve Marijinega rojstva v Šmarju – Sapu, v letošnjem letu pa tudi kapa zvonika. V nedeljo, 10. septembra 2017, so se župljani, krajani Šmarja – Sapa ob novih pridobitvah v kraju poveselili in se zahvalili za vsa lepo opravljena dela.

gallery1 gallery1 gallery1

»Lep in duhovno bogat prostor, kjer se srečujemo z Bogom, je tudi izreden kulturno zgodovinski spomenik. Žal pa je zob časa načel njeno podobo. Da smo danes obhajali mašo v tako prenovljeni cerkvi, gre zasluga mnogim ustanovam in posameznikom, ki jim na tem mestu izrekamo prisrčno zahvalo. Najprej se zahvaljujemo župniku dr. Bojanu Korošaku, ki se je pogumno lotil organizacijsko in finančno zahtevnega projekta. Veliko modrosti, spretnosti in potrpežljivosti je bilo potrebno v spopadu s pridobivanjem raznih dovoljenj, soglasij in finančne pomoči. Z velikim posluhom za ohranjanje kulturne dediščine in lepote naših krajev je v projektu sodelovala tudi Občina Grosuplje, z gospodom županom dr. Petrom Verličem na čelu, hvala vam,« so dejali krajani Šmarja - Sapa ter se zahvalili tudi vsem izvajalcem del in številnim drugim posameznikom, ki so pripomogli, da je danes cerkev lepo obnovljena, pa tudi očiščena in okrašena s cvetjem. Letošnja prenova cerkve je sicer potekala pod strokovnim vodstvom Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

gallery1 gallery1 gallery1

Obnovljeno cerkev je blagoslovil ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore, zbrane krajane pa sta ta dan nagovorila tudi predsednik Krajevne skupnosti Šmarje – Sap Janez Pintar in župan dr. Peter Verlič.

gallery1 gallery1 gallery1

»Spoštovani, verjamem, da ste zadovoljni, ker se v zadnjem obdobju v našem kraju veliko gradi in obnavlja. Veseli in zadovoljni smo lahko, da je med projekti, ki jih je sofinancirala Občina Grosuplje, svoje mesto našla tudi obnova zvonika župnijske cerkve tu v Šmarju – Sapu. Pri tem pa nikakor ne gre zgolj za cerkev kot verski objekt, ampak tudi za kulturno dediščino kraja, v katerem živimo. Povedano direktno, v dobi propagiranja multikulture nočemo in ne smemo zatajiti lastne kulture, identitete, tradicije in običajev, ki so nam bili položeni v zibelko. Kulturno dediščino smo dolžni prenesti na naše potomce,« je dejal predsednik Krajevne skupnosti Šmarje – Sap Janez Pintar.

gallery1 gallery1 gallery1

»Dovolite mi, da vam najprej iskreno čestitam ob res velikem opravljenem delu, obnovi zunanjosti zvonika naše župnijske cerkve, in se hkrati vsem skupaj tudi lepo zahvalim,« pa je vsem zbranim dejal župan dr. Peter Verlič.

Povedal je, da smo na občini pristopili k projektu tako, da smo zagotovili finančna sredstva iz občinskega proračuna, ki pa so žal ravno za te namene omejena z zakonom. Ampak nič ne de, v naši strategiji razvoja občine je ohranjanje in obnavljanje kulturne dediščine med pomembnejšimi prioritetami. Pri tem namreč ne gre samo za obnavljanje objektov, gre tudi za to, da s tem utrjujemo našo identiteto.

»Veliko tujcev pride do mene, in kot povejo, so prvo kar opazijo, ko letalo pristaja na letališču, naše lepe doline, griči, in na vsakemu od teh gričkov je cerkvica. In če pristajajo ponoči, so te cerkvice osvetljene. To pa je potem tisto, kar pogreje človeku srce, da če mi ne opazimo, da so tujci tisti, ki opazijo, kako lepo je tukaj, kjer smo doma, in kaj je naša identiteta. Bodimo ponosni krajani, ponosni občani in ponosni Slovenci,« je še dejal župan dr. Peter Verlič.

gallery1 gallery1 gallery1 gallery1

Cerkev Marijinega rojstva v Šmarju – Sapu je sicer najstarejša župnijska cerkev v naši občini. Njena prva omemba v listinah sega v leto 1228, po prepričanju nekaterih zgodovinarjev pa naj bi bila župnija Šmarje ustanovljena že leta 1058. Zgrajena je v stilu romanske triladijske bazilike. Konec 15. stoletja je cerkev dobila nove oboke in prezbiterij, z obzidjem pa je služila tudi kot protiturški tabor, od katerega je viden samo še en stolp, imenovan Turenček.

Foto in video: Brane Petrovič

 

Občina Grosuplje
Taborska cesta 2, 1290 Grosuplje

© 2011 - 2016 Grosuplje, vse pravice pridržane. Izdelava Degriz.