Primož Trubar se je rodil leta 1508 v Rašici pri Velikih Laščah in bil istega leta krščen v cerkvi sv. Kancijana v Škocjanu. Trubar je izdal prvi slovenski knjigi Abecednik in Katekizem. Danes je upodobljen na kovancu za 1 evro.
Slika v živo s Tabora Cerovo

odmevi logo

Navodila za dopisovalce

Cenik oglaševanja

Cenik novinarskega in ostalega dela

Rok za oddajo prispevkov in oglasov je 4. september 2017. Posredujete jih lahko na odmevi@grosuplje.si ali na grosupeljski.odmevi@gmail.com. Naslednja številka Grosupeljskih odmevov izide predvidoma 21. septembra.

 

DOSN 2015   2020   naslovnica

zlati kamen 2017

Mladim prijazna obcina logo

logo podlage2

cista krka

108. redni letni občni zbor Prostovoljnega gasilskega društva Grosuplje

V soboto, 11. marca 2017, je potekal 108. redni letni občni zbor Prostovoljnega gasilskega društva Grosuplje. Na občnem zboru društva so bili prisotni direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, predsednik Gasilske zveze Grosuplje Andrej Bahovec, namestnik poveljnika Gasilske zveze Grosuplje Martin Jaklič, pa seveda predsednik PGD Grosuplje Iztok Vrhovec, poveljnik PGD Grosuplje Jošt Kadunc ter ostali članice in člani društva. Občnega zbora so se prav tako udeležili tudi nekateri predstavniki drugih prostovoljnih gasilskih društev ter njihovi donatorji.

gallery1 gallery1 gallery1

gallery1 gallery1 gallery1

»Leto, ki je za nami, bo gotovo spet eno tistih, ki se bo zapisalo v zgodovino našega društva. Morda se je sprva zdelo, da se ne bo dogajalo nič posebnega, kot sem tudi zapisal v programu dela za preteklo leto. Pa ni bilo ravno tako,« je o minulem letu dejal predsednik PGD Grosuplje Iztok Vrhovec.

V mesecu januarju so se kot že več let zapored srečali raznašalci letnih koledarjev. Februarja se je v njihovih prostorih odvijal mladinski občinski kviz, v mesecu marcu pa sta se dve ekipi udeležili mladinskega regijskega kviza v Žalni. Aprila so obeležili že 7. zbor mladih in 107. redni letni občni zbor društva. Meseca maja so skupaj s prostovoljnima gasilskima društvoma Gatina in Spodnja Slivnica organizirali 24. Florjanovo mašo, prav tako so se mladi udeležili občinske orientacije v Lučah, starejši gasilci pa svojega letnega srečanja na Spodnji Slivnici. Članice in člani prostovoljnih gasilskih društev Gatina, Grosuplje in Spodnja Slivnica so se v mesecu juniju udeležili slovesne svete maše, pri kateri so skupaj z ostalimi delujočimi društvi v župniji Grosuplje sprejeli kip Fatimske Marije. Prav tako so članice in člani društva 11. junija z velikim ponosom sprejeli ekipo starejših gasilcev, ki so v svojih 24 letih udejstvovanja na tekmovanjih že 3. osvojili prvo mesto na državnem tekmovanju, tokrat v Kopru, in tako ponovno postali državni prvaki. V tem mesecu so prav tako organizirali gasilsko veselico, in sicer z ansamblom Modrijani. Avgusta so se podali na Triglav, septembra pa se ponovno veselili uspeha ekipe starejših gasilcev, ki so v skupnem seštevku za pokal Gasilske zveze Slovenije osvojili 2. mesto. Tudi lani so sodelovali na prireditvi Grosuplje v jeseni. Oktobra so bili gostitelji občinskega gasilskega tekmovanja in imeli več prikaznih vaj v vrtcih in šolah. Prav tako so imele v mesecu požarne varnosti letno srečanje tudi članice, tokrat že 20. po vrsti, na Polici. Mesec december je bil za društvo nekako prelomen. Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je PGD Grosuplje izdala sklep o določitvi dodatnih gasilskih enot za izvajanje nalog tehničnega reševanja ob nesrečah v cestnem prometu. S tem je PGD Grosuplje postalo gasilska enota širšega pomena. »To je za nas dodatna potrditev, da naše društvo tudi na operativnem področju deluje dobro, spodbuda, da bomo svoje delo profesionalno opravljali tudi v prihodnje,« je ob tem povedal predsednik PGD Grosuplje Iztok Vrhovec. V zgodovino društva pa se je vpisala tudi odločitev upravnega odbora in poveljstva Gasilske zveze Slovenije, 17. 12. 2016, da se za lokacijo regijskega vadbenega poligona za regijo Ljubljana 2 izbere lokacijo ob Gasilskem centru Grosuplje. Ob zaključku leta pa so se že tradicionalno zbrali, z mladino praznično okrasili gasilski center in sprejeli Betlehemsko lučko.

gallery1 gallery1 gallery1

gallery1 gallery1 gallery1

Skozi vse leto so operativni člani društva imeli več različnih vaj in večkrat lepo sprejeli otroke iz vrtcev in šol ter najmlajšim prikazali gasilsko tehniko. Nabavili so nekaj operativne gasilske opreme za posredovanje na intervencijah, teh je bilo v preteklem letu kar 72, izvedenih pa je bilo tudi veliko vaj in izobraževanj.

gallery1 gallery1 gallery1

gallery1 gallery1 gallery1

Gasilke in gasilce je lepo pozdravil direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar. Povedal je, da je občina Grosuplje občina dobrega življenja, že več let je namreč prejemnica certifikata Zlati kamen. Letos pa je bila na podlagi indikatorjev razvojne uspešnosti, ki se jih primerja skozi zadnja štiri leta, uvrščena celo med 11 najbolj prodornih od 212 občin v Sloveniji. »Prav vsi, kultura, šport, gasilci, javni zavodi in občinska uprava pripomoremo k temu, da se primerno razvijamo, in če to opazijo drugi, če to opazi stroka od zunaj, velja še toliko več,« je dejal. »Postajamo regijski center, regijska občina, tudi z vašo investicijo, z vašim poligonom. V Grosupljem imamo že nekaj let sedež Medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Grosuplje, Ig in Škofljica, lansko leto smo dobili tudi sedež Medobčinskega razvojnega centra občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Trebnje,« je še povedal in ob tem dodal, da več županov sosednjih občin razmišlja, da bi se priključili našim medobčinskim upravam. »Torej glas o naši strokovnosti, o našem dobrem delu se širi. In če druge občine same želijo pristopiti k nam, je to res dober signal. In tega smo seveda zelo veseli. Nenazadnje smo ena redkih občinskih uprav, ki smo se v letošnjem letu odločili za pridobitev certifikata kakovosti ISO 9001. Vse to, kar delamo na terenu, vse investicije, ki jih izvajamo, vse delo, ki ga opravimo, tako kot tudi vi, gasilke in gasilci, se nekje pozna. In ko se nam kolo začne vrteti v pravo smer, verjamem, da imamo vsi nekaj od tega. Da je življenje v naši občini tudi zato lepše, bolj kakovostno,« je še dejal direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar ter gasilkam in gasilcem zaželel vse dobro tudi v naprej.

gallery1 gallery1 gallery1

gallery1 gallery1 gallery1

Gasilke in gasilci so na občnem zboru med drugim dali tudi soglasje h gradnji plinskega terminala na lokaciji Gasilska cesta 6, projekt je sicer podrobneje predstavil direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar.

Dogodek je povezovala Tadeja Anžlovar, za prijeten glasbeni predah pa so poskrbele pevke Ženskega pevskega zbora Magdalena.

Foto in video: Brane Petrovič

 

Občina Grosuplje
Taborska cesta 2, 1290 Grosuplje

© 2011 - 2016 Grosuplje, vse pravice pridržane. Izdelava Degriz.