Zgodovinski viri razkrivajo, da se ime Grosuplje prvič pojavi davnega leta 1136, bilo je zapisano kot GROSLUPP ali po Valvasorjevo Velike uplje.
Slika v živo s Tabora Cerovo

odmevi logo

Navodila za dopisovalce

Cenik oglaševanja

Cenik novinarskega in ostalega dela

Rok za oddajo prispevkov in oglasov je 4. september 2017. Posredujete jih lahko na odmevi@grosuplje.si ali na grosupeljski.odmevi@gmail.com. Naslednja številka Grosupeljskih odmevov izide predvidoma 21. septembra.

 

DOSN 2015   2020   naslovnica

zlati kamen 2017

Mladim prijazna obcina logo

logo podlage2

cista krka

E-naslovNatisni

Otvoritev prenovljenih prostorov in razstave o Županovi jami

Dogodek

Naslov:
Otvoritev prenovljenih prostorov in razstave o Županovi jami
Kdaj:
Sob, 22. April 2017
Kategorija:
Prireditve

Opis

DVANAJSTI POHOD IZ GROSUPLJEGA K ŽUPANOVI JAMI PO EVROPSKI PEŠPOTI E6 IN

OTVORITEV PRENOVLJENIH PROSTOROV IN RAZSTAVE O ŽUPANOVI JAMI

 

1V soboto, 22. aprila 2017, se bomo po odseku Evropske pešpoti E6, ki poteka tudi skozi občino Grosuplje, že dvanajstič podali na pohod z Grosupljega k Županovi jami po trasi E6.

Letos vas k Županovi jami vabimo še s posebnim veseljem. V sodelovanju z Občino Grosuplje oživljamo že nekaj let prazno stavbo gostišča. V stalni razstavi bodo za “prvi okus in občutek” obiskovalci lahko raziskovali glavne informacije o zanimivostih in posebnostih Županove jame ter njene okolice, v prostoru je fotografska razstava, prvič pa bodo na ogled tudi fosili školjk iz časa, ko je nastajal apnenec, ki je glavna kamnina v okolici jame. Zanimivost: fosile je razkril žled, ki je februarja 2014 močno prizadel okoliški gozd.

Otvoritev razstave s krajšim kulturnim programom bo ob 11. uri. Sledi ogled jame s posebnim, 15-odstotnim popustom (odrasli 7 EUR, šolski otroci 5 EUR). Vabimo sicer na pohod, na otvoritvi in ogledu pa bomo pozdravili tudi tiste, ki bi k jami raje prišli samostojno.

Pohod je poseben, ker združuje prijetno pohodno pot (osem km v eno smer) s spoznavanjem zgodovine, kulture, narave in kraškega podzemlja. Pohodniki bodo lahko v spremstvu vodnika obiskali naravoslovno učno pot Po sledeh vodomca pri vasi Cerovo, ki predstavlja značilne obvodne habitate, sprehodili se bodo mimo Tabora, z obzidjem utrjene cerkve, ki sodi med najbolje ohranjene pomnike nemirnih časov v obdobju turških vpadov. Še ena zanimivost je obisk Županove jame, najlepše podzemeljske jame na dolenjskem krasu, ki se razteza v sedmih podzemnih dvoranah.

Pohodniška pot je lahka, primerna tudi za družine z otroki. Svetujemo primerna pohodniška oblačila in obutev, v jami je 10°C. Start pohoda je ob 8. uri, na železniški postaji v Grosupljem.

2

Več informacij na www.zupanovajama.si, www.facebook.com/zupanovajama oz. 041/407-705, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

 

Vabljeni!

 

Županova jama,
turistično in okoljsko društvo Grosuplje

Objava dogodkov na spletni strani Občine Grosuplje: jana.rostan@grosuplje.si in uros.perme@grosuplje.si.

Občina Grosuplje
Taborska cesta 2, 1290 Grosuplje

© 2011 - 2016 Grosuplje, vse pravice pridržane. Izdelava Degriz.